Vaccinering med Fluarix avrådes av Finska hälsovården

Finska hälsomyndigheterna avråder från att ge årets influensavaccin till personer under 65 år. Samma vaccin rekommenderas i Norge och Sverige.

Norska myndigheter råder alla i riskgrupperna att vaccinera sig – cirka en miljon människor. Men i Finland avråder myndigheterna att personer under 65 ska ta vaccinet.

Bakgrunden är en hypotes av finska forskare om en möjlig mekanism att utveckla narkolepsi hos personer som tidigare fått svininfluensavaccinet Pandemrix.

Årets influensavaccin heter Fluarix. Patienter under 65år rekommenderas i Finland istället att ta ett annat vaccin som heter Vaxigrip. Fluarix ger nämligen en ökad risk för att utveckla narkolepsi för de som tidigare har tagit Pandemrix, är argumentet som finnarna för fram.

Norska Folkehelseinstituttet ser ingen orsak att ändra på sin rekommendation att även vaccinera personer under 65år med Fluarix.

– Vi må ta våre beslutninger om vaksineanbefalinger på vitenskapelig grunnlag og i tett dialog med norske legemiddelmyndigheter, säger divisionsdirektör Hanne Nökleby på Folkehelseinstituttet. Hon tillägger att Vaxigrip används i Norge, men att Fluarix är att föredra. Fluarix har använts i många år med samme produktionsprocess utan att det framkommit några rapporter om narkolepsi, berättar Nökleby.

Folkehelseinstituttets råd är samma som svenska myndigheter ger. Även i andra europeiska länder rekommenderas användningen av Fluarix.

Europeiska hälsomyndigheter ska dock gå  igenom de vetenskapliga data som ligger till grund för den finska hypotesen och därefter informera om sina slutsatser av genomgången.

Ovanstående är hämtat från Adressa.no
Ur immunologisk synpunkt är det bättre att kroppen själv lär sig hantera det levande viruset (dvs att få smittan) än att vaccineras mot ett par specifika varianter av influensa. Det ger ett starkare skydd för framtiden./A

WP Like Button Plugin by Free WordPress Templates